Тумори очног капка, вежњаче и орбите ока

Садржај текста странице

Тумори очних капака су чести и разноврсни, понеки свакодневни, што повећава значај овог проблема, те добро познавање ове области чини се неопходним у свакодневној пракси. Промене на овим структурама су видљиве и подједнако добро доступне и дијагностички и терапијски. Наравно, и на срећу, бенигни тумори су неупоредиво чешћи од малигних, а по правилу углавном нису праћени субјективним тегобама. Од бенигних, као најчешћи издвајају се себороичка кератоза, фиброепителни полип и младеж/невус, од премалигних соларна/актиничка кератоза, док су од малигних тумора најучесталији базоцелуларни и сквамоцелуларни карцином, као и аденокарцином лојних жлезда који се на капцима јавља далеко чешће него на другим деловима коже. Меланом на капцима је веома редак, за разлику од других делова коже. Готово сви тумори на овој структури аднекса ока су излечиви у свом почетном стадијуму, како хируршки тако и другим доступним методама лечења (зрачна терапија, криотерапија, локална цитостатска терапија, итд.).

Операција Базоцелуларног карцинома
Хируршко одстрањивање базоцелуларног карцинома

Тумори вежњаче (коњунктиве)

Тумори вежњаче (коњунктиве) нису чести, али су такође видљиви голим оком и то је оно што пацијента упућује офталмологу. Од бенигних, најчешћи су младежи/невуси, који могу да буду и непигментовани и да створе код појединих офталмолога дијагностичке потешкоће, док су од малигних водећи по учесталости сквамоцелуларни карцином, меланом и лимфом.

операција лимфома вежњаче
Лимфома вежњаче (коњунктиве)

Тумори очне шупљине

Тумори очне шупљине, орбите, представљају једно од најсложенијих питања у офталмоонкологији, како са становишта дијагностике, тако и лечења. Нису чести. Под појмом „тумора” у најширем смислу те речи, подразумева се читав низ процеса који се одликују повећањем запремине меког садржаја у очној шупљини коју гради коштана орбита. Од бенигних требало би издвојити туморе васкуларног порекла – васкуларне аномалије/малформације, хемангиоме и лимфангиоме, док је од малигних код одраслих то лимфом, док је код деце то рабдомиосарком, веома малиган, али и излечив у одређеним случајевима.

запуштени карцином сузне кесе тумор орбите ока
Операција запуштеног тумора сузне кесе

Преко

0

Операција тумора капака